fbpx

Watermistsysteem bij KPN Datacenter Amsterdam

Hamer heeft voor een bestaand datacenter van de KPN in Amsterdam een volledige watermistinstallatie geïnstalleerd. Dit datacenter behoort tot de toplocaties van de KPN, de locatie is dan ook cruciaal voor de bedrijfscontinuïteit van KPN en haar diensten.

In december 2014 is Hamer gestart met de eerste voorbereidingen. In maart 2015 is er gestart met de montage van de watermistinstallatie. Het werken in een live dataomgeving had een flinke invloed op het arbeidsproces. De aanwezigheid van kwetsbare data apparatuur vraagt om een zorgvuldige werkmethode. In maart en april 2016 hebben we de diverse testen en inspecties uitgevoerd. De installatie is nu gecertificeerd en volledig in bedrijf.

Wat is watermist?

Watermist is een brandveiligheidssysteem dat een brand controleert, onderdrukt en blust door een fijne watermist af te geven. Deze watermist wordt gevormd bij activering van het systeem door hogedrukpompen met een werkdruk van 140 bar. Op hoge snelheid wordt water door de speciaal ontwikkelde sprinklers gespoten waardoor er een mistgordijn ontstaat.

Het sproeibeeld waarmee de brand bestreden wordt is afhankelijk van de gebruiksfunctie, type sprinkler en gevarenklasse. Hier zijn tal van mogelijkheden in, maar het voornaamste is wel dat alles getest en gecertificeerd moet zijn.
Voor watermist is veel minder watervoorraad nodig en kan er met veel kleinere leidingdiameters gewerkt worden, dit zijn grote voordelen ten opzichte van een traditioneel sprinklersysteem.

Installatie in getallen

– In totaal ongeveer 3.300 gemonteerde sprinklers
– 9 kilometer leiding gemonteerd, verdeeld over hoofleidingen, sprinklerleidingen, luchtleidingen en afvoerleidingen
– 965 sparingen zijn hiervoor geboord
– Gemonteerd met ongeveer 19.500 leidingbeugels en 1.600 meter draadstang
– Hiervoor waren ongeveer 15.000 betonslagankers nodig
– 8 hogedrukpompen, waarvan 1 redundant pomp met een normale werkdruk van 140 bar en een flow van 680 l/min
– Watervoorraad van 48 m3 gevuld met demiwater

Daniël Kuttschreutter
Commercieel Technisch Adviseur