fbpx

Sprinklerinstallatie voor vrieshuis Aviko

Aviko is een van de grootste producenten van verse, diepgevroren en gedroogde aardappelproducten. Aviko heeft, op hun hoofdlocatie in Steenderen, een van de duurzaamste vrieshuizen ter wereld laten bouwen. Voor dit bijzondere project hebben wij de sprinklerinstallatie met alles wat daarbij hoort mogen ontwerpen en installeren. Het vrieshuis zelf is 75 meter breed, 85 meter lang en 34 meter hoog. Het gebouw bestaat uit een tweelaagse expeditieruimte, een kantoor van vier lagen en een technische ruimte waar bijvoorbeeld ook de door ons geĆÆnstalleerde sprinklerinstallatie zich bevindt.

We hebben eerst onderzoek gedaan hoe we zo goed mogelijk koudebruggen konden voorkomen. Hiervoor hebben we onder meer speciale beugeling toegepast. Een koudebrug is een plaats waar de isolatie onderbroken wordt. Hier kan condens optreden en het zorgt voor koudeverliezen en dus hogere energiekosten.

Er is bij dit project gekozen voor een ā€˜droge sprinklerinstallatieā€™ vanwege vorstgevaar. Bij een droge sprinklerinstallatie komt er pas water in de leidingen als de sprinklers geactiveerd worden. Om corrosie te vooromen zijn de leidingen gevuld met 99% stikstof. Hiervoor hebben we een stikstofgenerator geĆÆnstalleerd.

Er is gekozen voor een double interlock pre-action systeem. Bij dit type systeem wordt de alarmklep aangestuurd door een melding van het aspiratie systeem (ASD) via de sprinklermeldcentrale. Een ASD systeem is een hoog gevoelige vorm van branddetectie die in staat is vroegtijdig een brand te detecteren. Het systeem neemt monsters van de lucht om te testen of Ā er rook aanwezig is. Naast het ASD wordt de installatie ook geactiveerd door drukverlies in het leidingwerk door een of meer geactiveerde sprinklers. Als beide criteria aanwezig zijn zal de alarmklep geactiveerd worden en het systeem zich vullen met water.

De installatie heeft een watervoorraad van 964 m3 opgeslagen in een stalen linertank met een dieselpompset van Patterson met een capaciteit van 680 m3 per uur.

De looptijd van dit project was 8 maanden. Op te delen in het voortraject, het ontwerp en de goedkeuring ervan. Daarna startte de werkvoorbereiding, materialen bestellen en uiteindelijk de uitvoering: o.a. het plaatsen van de pomp en linertank en leidingen installeren.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie? Neem contact op met:

Daniƫl Kuttschreutter
Commercieel Technisch Adviseur