fbpx

Sprinklerinstallatie voor showroom Autohouse

Sprinklerinstallatie voor Autohouse/AutoUnit

Autohouse (AutoUnit.nl) is een autodealer gevestigd in Utrecht langs de A2. Ze zijn bezig met de bouw van een nieuwe showroom. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen; een kelder, begane grond en eerste verdieping. Hamer gaat bij Autohouse de installatie van de complete sprinklerinstallatie verzorgen.

Een sprinklerinstallatie is door de eenvoudige en effectieve werking het meest toegepaste middel voor brandveiligheid. De sprinklerinstallatie bij Autohouse bestaat uit een waterkelder, pompkamer met elektrische sprinklerpomp en alarmklep en een leidingnet met sprinklers.

De kelder is te bereiken via een hellingbaan. Onder de hellingbaan is de waterkelder geïnstalleerd van 250m3. Normaal wordt het water vaak in een watertank buiten het gebouw geplaatst, maar door deze onder de hellingbaan te plaatsen konden we het mooi uit het zicht wegwerken. Aangrenzend aan de waterkelder is de pompkamer gesitueerd.

In de pompkamer wordt een elektrische sprinklerpomp geplaatst. Deze pomp wordt niet aangesloten op de groepenkast in het gebouw maar op het transformatorhuis buiten het gebouw. Hierdoor wordt de pomp direct aangesloten op het energienet zonder tussenkomst van onderverdelers. Als de stroom in het gebouw uitvalt blijft de sprinklerpomp altijd in werking.

Bijzonder aan dit project is dat er aan de buitenzijde van het gebouw ook sprinklers worden geplaatst. De gevel is helemaal van glas en grenst aan de A2. Bij een grote calamiteit op de A2, zoals bijvoorbeeld een brand, kan de gevel ook aan de buitenkant gekoeld worden. Ook kan een brand in het pand niet direct voor gevaar zorgen op de snelweg.

Een sprinklerinstallatie is vaak te herkennen aan de rode kleur (ral3000). Op verzoek van de opdrachtgever zijn de sprinklerbuizen in het gebouw wit (ral9010). De sprinklers aan de buitenzijde zijn in de dezelfde kleur grijs (ral7012) als de gevel. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat het beter bij de uitstraling van het gebouw past en de sprinklers niet opvallen.

Voor de prefab leidingen is er gekeken naar een eenvoudig patroon. Per verdieping zijn er maximaal drie of vier verschillende geprefabte buizen, wat de montage aanzienlijk vereenvoudigd.

Het project is gestart op 21 mei 2021, heeft een looptijd van 10 weken en zal rond de bouwvak worden opgeleverd.

Sprinklerinstallatie voor Autohouse/AutoUnit

Wilt u meer informatie over brandveiligheid?

Daniël Kuttschreutter
Commercieel Technisch Adviseur