fbpx

Sprinklerinstallatie voor Compaxo Food Company

Compaxo Food Company is een varkensslachterij met vestigingen in Gouda en Zevenaar. Voor de vers vlees vestiging in Zevenaar heeft Hamer de installatie van een gedeelte van sprinklerinstallatie verzorgd. Het project bestaat uit 2 verschillende fases. Fase 1 betreft de nieuwbouw van drie koeltunnels. Willy Naessen is de bouwkundig aannemer.

In de koeltunnels wordt gebruik gemaakt van een pre-action sprinklersysteem. Hiervoor is gekozen omdat de omgevingstemperatuur lager is dan 4Ā°C waardoor er vorstgevaar aanwezig is. Bij een pre-action sprinklersysteem worden vaak ook rook- en hittesensoren geplaatst. Zodra deze sensoren een brand detecteren, vullen de leidingen zich met bluswater. Het water blijft in de leidingen tot de sprinkler in actie treedt wanneer een bepaalde temperatuur bereikt wordt. Pas dan komt het bluswater vrij. Fase 1 is inmiddels afgerond en opgeleverd.

Fase 2 betreft het nieuwe kantoor met daarbij een karkassenkoeling en snijzaal. Deze worden gebouwd door aannemer Joosten. Aan fase 2 wordt momenteel nog volop gewerkt. Naar verwachting wordt dit in week 5 opgeleverd.

Er is gekozen voor een ā€˜droge sprinklerinstallatieā€™ in de karkassenkoeling vanwege vorstgevaar. Bij een droge sprinklerinstallatie komt er namelijk pas water in de leiding als de sprinklers geactiveerd worden. Omdat er bij Compaxo gewerkt wordt met etenswaren wordt er gebruik gemaakt van een foodsafe RVS sprinklerinstallatie.

In de snijzaal en in de kantoren is gekozen voor een ā€˜natte sprinklerinstallatieā€™. Dit is hier mogelijk omdat hier geen vorstgevaar aanwezig is. Bij een nat systeem staan de leidingen continu onder druk omdat ze met water gevuld zijn. Bij activering van een sprinkler begint het systeem direct met sproeien.

Om beide installaties te voorzien van water is er op het terrein een complete watervoorziening gebouwd van 2x 600m3. De watervoorziening is gemaakt door Boele Fire Protection en vervolgens prefab geleverd. De ruimte van de watervoorziening is voorzien van verlichting en alle noodzakelijke aansluitingen voor de sprinklerpomp. In deze ruimte wordt ook de sprinklermeldinstallatie geplaatst. Vooraf is bepaald welke aansluitingen waar uit de betonvloer moet komen. Bij levering is de pompkamer over deze aansluiting heen gezet en hoeft het alleen nog maar aangesloten en gekoppeld te worden.

IMG_2535
IMG_2621
IMG_2613
IMG_2600
IMG_2592
IMG_2590
IMG_2589
IMG_2585
IMG_2582
IMG_2577
IMG_2574
IMG_2557
IMG_2548

Wilt u meer informatie over brandveiligheid?

Daniƫl Kuttschreutter
Commercieel Technisch Adviseur