fbpx

Opslagtanks PPG voor coatings voor de scheepvaart

Het vertrouwen en de samenwerking is belangrijk geweest bij dit project

Bij het projectbezoek aan PPG in Deurne duurt het even voordat je doorhebt dat je op de plek van bestemming bent. Dwars door een Antwerpse volkswijk rijdend, met enkele karakteristieke panden, kom je geheel onverwachts terecht bij de hoofdingang van PPG. Ná de aanmelding en het nalezen  van alle veiligheidsvoorschriften mag je de site op.

Er staan veel chemische grondstoffen klaar om verwerkt te worden en  vrachtwagens rijden af en aan. In het oog springt de meest recent gebouwde tankopslag die opvallend nieuw oogt tussen de naastgelegen jaren 50 fabrieksgebouwen.

Hans ter Maten (commercieel technisch adviseur) en Richard Beekman (projectleider/uitvoering)  van Hamer hebben al eerder gewerkt voor deze opdrachtgever. Er is in 2011 al een blowdownsysteem geïnstalleerd op het terrein in Deurne. Deze tank is aangesloten op de reactoren die worden gebruikt voor het productieproces. Mocht tijdens dit proces de druk iets te hoog oplopen dan treedt  het  blowdown systeem in werking en laadt de reactor af naar de blowndown tank.

Ná dit eerste project is Hamer in gesprek gebleven met PPG en zijn er al vanaf 2011 plannen voor de nieuwbouw van de tankopslag. Omdat gewacht moest worden op het afgeven van de juiste vergunningen is men uiteindelijk in juni 2014 begonnen aan dit werk. De installatie is precies geworden zoals deze in 2011  ontworpen is. Met als enige grote aanpassing dat het tankenpark 90 graden gedraaid is t.o.v. de eerste ontwerpen als direct gevolg van de eisen van de vergunning. De geplaatste tanks zijn stalen inwendig gecoate tanks.  De geïnstalleerde vul- en zuigleidingen tot aan de bestaande pompinstallatie zijn geheel vervaardigd uit RVS.

Hamer breed is het een mooi project want we hebben voor het eerst  volgens de VLAREM richtlijnen gebouwd. De VLAREM  is de Kiwa van België. Bovendien is er een blusinstallatie gebouwd  voor de tankopslag. De watertank en de schuimblusinstallatie zijn aangesloten op de bestaande sprinklerinstallatie.

Pascal de Wilde verantwoordelijk voor de technische dienst van deze productie site en voor nieuwbouwprojecten, werkt al bijna 20 jaar voor PPG en kent het terrein als geen ander. Hij geeft aan dat de eerste gebouwen op het terrein gebouwd zijn in de jaren 50, daarna in de jaren 60 en 80 en inmiddels is de tankopslag de meest recente aanwinst voor PPG. ‘Ons hoofddoel is samen dit project realiseren en zorgen dat het er proper bijstaat, en dit doe je samen’. ‘Hamer heeft al ervaring met PPG in België en Nederland’. ‘Daarnaast is vertrouwen en de samenwerking  erg belangrijk geweest bij dit project ’.

 

IMG_1373 IMG_1379 IMG_1383 IMG_1389 IMG_1403 IMG_1407 IMG_1411 IMG_1419 IMG_1376

Richard Beekman
Commercieel Technisch Adviseur