fbpx

Nieuwbouw KPN datacenter Eindhoven

Samen met SPIE-ICS heeft Hamer op de High Tech Campus in Eindhoven een uniek datacenter voor KPN gebouwd. Met een bouwtijd op locatie van 3 maanden heeft Hamer een bijzondere prestatie geleverd. Maar echt uniek is het feit dat dit het eerste daadwerkelijk operationele CO2 negatieve datacentrum ter wereld is én dat het voldoet aan de normen voor Tier 4 certificering. Op 7 juli werd dit vooruitstrevende KPN datacenter officieel geopend door de bestuursvoorzitter van KPN, de heer Eelco Blok.

CO2 negatief?

Het datacentrum is zeer energiezuinig. Middels een, reeds op de campus aanwezig, gesloten ringsysteem wordt het (opgewarmde) koelwater van het datacenter gebruikt om de gebouwen op de High Tech Campus te verwarmen. Na afkoeling gaat hetzelfde water weer retour naar het datacentrum. In de zomer als er geen verwarming nodig is, wordt de warmte ondergronds opgeslagen. Er is dus geen nieuw water nodig voor het koelsysteem en geen gas voor verwarming van de panden op de campus. KPN gebruikt alleen groene stroom uit Nederland. Met recht het eerste CO2 negatieve datacenter ter wereld dus.

Tier IV certificering

KPN had al, als enige in Nederland, een Tier 3 gecertificeerd datacenter in Amsterdam. Nu doen ze daar een schepje bovenop met dit unieke Tier 4 gecertificeerde datacenter in Eindhoven.
Omdat onze economie volledig afhankelijk is van data en datatoepassingen is 100% betrouwbaarheid tegenwoordig vereist. Uitval van digitale systemen moet koste wat kost vermeden worden. Tier 4 certificering is de hoogste garantie voor betrouwbaarheid die er is. Alle systemen en installaties die nodig zijn voor de werking van het datacenter zijn dan ook dubbel uitgevoerd en volledig gescheiden. Zo kan single point failure niet voorkomen en ook een kettingreactie van calamiteiten is uitgesloten op Tear 4 niveau.

Het aandeel van Hamer

Alleen de beste, compleetste en meest innovatieve installateurs hebben de kennis en kwaliteit in huis om zo’n duurzaam, betrouwbaar en geavanceerd project te realiseren. Met dit project bewijst  Hamer weer eens dat zij tot de top van Nederland behoort op dit gebied. Daar mogen we met z’n allen best trots op zijn.

Hamer heeft de volgende installaties gerealiseerd:

  • Koelinstallatie datazaal (modulair opgebouwd)
  • Bevochtiging en ontvochtiging installatie datazaal
  • Koel- en verwarmingsinstallatie kantoren (VRF-systeem)
  • WKO installatie (warmte/koude opslag)
  • Aspiratiesysteem voor branddetectie
  • Watermistinstallatie (brandbestrijding)
  • Brandstofsysteem t.b.v. noodaggregaten (Kiwa gecertificeerd)
  • Sanitaire installaties
  • Regelinstallatie

Bekijk onderstaande video om een impressie te krijgen van het datacenter en wat het zo uniek maakt.

Meindert Jansen
Operationeel Directeur