fbpx

Noodvoorziening Ericsson

Ericsson wilde een eigen koelcentrale en noodstroominstallatie voor hun datacenter op het Media Park te Hilversum. De koelcentrale moest op de begane grond van het gebouw gemaakt worden en de noodstroominstallatie in de parkeergarage. Op het dak van het gebouw is de dakopbouw vergroot om er drie droge koelers op te zetten. De grootste uitdaging van deze opdracht was dat het bestaande datacenter volledig in bedrijf moest blijven tijdens de werkzaamheden. De gevolgen voor Ericsson zijn enorm als het datacenter uitvalt.

Ericsson Broadcast & Media Services is marktleider in Nederland op het gebied van het uitzenden en verspreiden van content. Zo verzorgt Ericsson de uitzendingen van onder meer NPO 1, NPO 2, NPO 3 en Fox NL. Daarnaast doen ze ook OTT en VOD diensten voor bijvoorbeeld SBS en Sanoma, plus al het vertaal- en ondertitelwerk voor RTL Nederland. Vanuit de Ericsson Media Gateway vindt de verspreiding plaats van audio en videomateriaal via kabel, internet, digitale televisie en mobiel naar de consument. Binnen de muren van Ericsson wordt content gedigitaliseerd, opgeslagen in het eigen datacenter en voorzien van ondertitels en/of vertalingen. Met circa 300 vaste medewerkers, werkzaam in de afdelingen Broadcasting, Radio, Distribution Services, Technology, Translation/Access Services en Newsroom Support, is Ericsson een onmisbare schakel in het Nederlandse medialandschap.

In januari 2015 is Hamer begonnen met de engineering van dit complexe project. In de eerste fase is er veel overleg geweest omtrent de opbouw/uitvoering van het totale systeem met de opdrachtgever en adviseur. Aansluitend is er begonnen met het maken van verschillende tekeningen, zodat er gestart kon worden met de prefab van de stalen koelleidingen in de prefab hal bij Hamer.

Eind februari startte de bouw op locatie. In een gedeelte van de parkeergarage is een speciale ruimte gebouwd om de drie dieselgeneratoren in te plaatsen. De koelmachines, buffervaten, warmtewisselaars, transportpompen en het prefab leidingwerk moesten via de parkeergarage in de nieuwe koelcentrale geplaatst gaan worden.

Er zijn verschillende sparingen in de betonconstructie van het gebouw gemaakt voor de rookgasafvoer en ventilatie van de dieselgeneratoren, het leidingtracé van de verschillende koelleidingen en de luchtbehandeling voor de nieuwe koelcentrale. Via zes sparingen in het dak en op elke verdieping zijn er zes stuks DN150 leidingen met een lengte van 14 meter gemonteerd voor de verbinding tussen de droge koelers op het dak en de koelcentrale op de begane grond.

Tijdens het project zijn de verschillende onderdelen via SAT-testen gecontroleerd. Na het afronden van alle SAT-testen is er een complete ISAT-test uitgevoerd. De ISAT-test is uitgevoerd in drie nachten. Er werd elke keer om 23.30 uur gestart op de projectlocatie, dit omdat de kijkcijferdichtheid op dat moment het laagst is. Tijdens de ISAT-test zijn er ‘live’ negen verschillende scenario’s getest. Een test is bijvoorbeeld geweest: ‘totale netuitval waarbij het koelmachinebedrijf, energieleverancier ‘Ennatuurlijk’ en dieselgenerator 2 niet beschikbaar waren’. De laatste test was een duurtest van 8 uur op vol vermogen van de noodstroomvoorziening voor het datacenter.

Op 15 oktober 2015 is het totale project opgeleverd en heeft Ericsson een eigen installatie voor noodstroomvoorziening en koeling.

Hamer heeft de onderstaande zaken gerealiseerd:

  • Continuous power noodstroominstallatie met een vermogen 3x 940 kW.
  • Diesel brandstofinstallatie voor de drie noodstroomgeneratoren.
  • Alle elektra voorzieningen ten behoeve van de noodstroominstallaties (spanningsrails, 3 stuks grote HVK verdelers).
  • Alle benodigde bouwkundige aanpassingen.
  • Separaat watermistsysteem voor de noodstroomgeneratoren.
  • 3 stuks koelmachines met bijbehorende droge koelers (ten behoeve van vrije koeling) met een vermogen van 3x 615 kW.
  • Meet- en regelinstallatie, inclusief GBS (gebouwbeheersysteem) en energiemonitoring.

_DSC3677

_DSC3669

_DSC3566

_DSC3552

_DSC3582

 

_DSC3642

_DSC3655

_DSC3665

_DSC3635

Meindert Jansen
Operationeel Directeur