fbpx

NL|DC Datacenter Eindhoven blijft groeien

Op de High Tech Campus in Eindhoven heeft Hamer in 2015, samen met SPIE-ICS, een uniek datacenter voor NL|DC gebouwd. Het betreffende datacenter is het eerste operationele datacenter in Nederland dat een TIER-4 certificering heeft behaald.

Voor de koeling van het datacenter is gekozen voor een energiezuinige installatie. De technische installatie is aangesloten op het bodemopslagsysteem van de High Tech Campus. Het water van het bodemopslagsysteem wordt gebruikt voor de koeling van het datacenter en het ‘opgewarmde’ retour water van het datacenter wordt gebruikt voor de verwarming van overige gebouwen op de High Tech Campus. In de zomer, als er geen verwarming nodig is op de High Tech Campus wordt de warmte ondergronds opgeslagen.

Het hele datacenter is cradle to cradle gerealiseerd. Cradle to cradle is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen en duurzaam produceren. Bouwdelen kunnen na gebruik weer terugkeren in de biologische of technologische kringloop. Essentieel is dat materialen geen waarde verliezen tijdens hun hergebruik, zoals bij traditioneel hergebruik.

 

Uitbreiding koelcapaciteit

Hamer heeft in 2015 de volgende installaties gerealiseerd: werktuigbouwkundige installaties, dieselinstallaties, watermistsysteem, brandmeldsysteem, ontruimingsinstallatie en de meet- en regelinstallatie.

In deze fase is er een derde deel (± 686 kW) van de totaal benodigde koelcapaciteit voor het datacenter gerealiseerd. Er zijn toen drie koelskids op het dak geplaatst. Een koelskid bestaat uit een frame met daarop gemonteerd een Trane koelmachine samen met een 20ft zeecontainer. In deze container zijn alle benodigde componenten (regelkast, transportpompen, buffervat etc.) voor de werking van de koelskid ondergebracht. Op de drie koelskids zijn de Lennox downflowunits aangesloten:

  • zes downflowunits voor de datazaal
  • vier downflowunits voor de UPS-ruimten (noodruimte)

Door de uitbereiding met extra serverrekken op de datazaal was het ook nodig de  koelcentrale uit te breiden. Ook dit is door Hamer gerealiseerd.

In maart 2017 zijn we gestart met het monteren van één extra koelskid op het dak met hierop aangesloten twee downflowunits voor de datazaal. Eind juni 2017 is dit project opgeleverd.

In juli 2017 hebben we de opdracht ontvangen voor de realisatie van fase 3.

In deze fase hebben we nog drie koelskids op het dak geplaatst. Op deze drie koelskids zijn onderstaande Lennox downflowunits aangesloten:

  • acht downflowunits voor de datazaal
  • twee downflowunits voor een UPS-ruimte

In deze fase heeft Hamer ook één extra UPS ruimte ingericht compleet met generator, dieselinstallatie, elektraverdelers en schakelkasten. Er zijn ook uitbereidingen uitgevoerd aan watermistsysteem, brandmeldsysteem, ontruimingsinstallatie en de meet- en regelinstallatie.

Om de bouwtijd op locatie zo kort mogelijk te houden zijn veel van de werktuigbouwkundige werkzaamheden in onze werkplaats in Apeldoorn geprefabt. Naast tijdwinst levert dit ook een mooie kostenbesparing op voor onze opdrachtgever.

In de nabije toekomst kunnen er nog twee koelskids op het dak bijgeplaatst worden. Het datacenter heeft dan in totaal 2000 kW koelvermogen beschikbaar.

 

 

Meindert Jansen
Operationeel Directeur