fbpx

Nieuwe koelinstallatie voor KPN telefooncentrale Rotterdam Centrum

Voor KPN hebben we een geheel nieuwe koelinstallatie voor de telefooncentrale in Rotterdam Centrum gerealiseerd. Door toepassing van nieuwe technologie en apparatuur heeft een moderne telefooncentrale veel minder ruimte nodig. Hierdoor is het bestaande gebouw veel te groot geworden. Door KPN is besloten om een nieuwe telefooncentrale te realiseren in de kelder van het bestaande gebouw. Doordat de nieuwe telefooncentrale geheel in de kelder wordt opgebouwd kon de bestaande telefooncentrale op de begane grond in bedrijf blijven.

De locatie van het gebouw is uitdagend voor het uitvoeren van werkzaamheden. Het bevindt zich in hartje Rotterdam en is moeilijk bereikbaar met zwaar materieel. In de nabijheid van de markthal op het plein aan de Binnenrotte.

De kelder is moeilijk toegankelijk voor grote componenten

Voor het transport van de nieuwe downflowunits naar de kelder van het gebouw is speciaal een sparing gezaagd in de vloer. Om de door de nieuwe centrale geproduceerde warmte te kunnen koelen, zijn er drie drycoolers in een verticale staalconstructie op de binnenplaats aan de gevel gemonteerd.

De takelwerkzaamheden zijn, in overleg met de gemeente, in de nacht uitgevoerd.
In de prefabhal bij Hamer in Apeldoorn is het hydraulische hart van de koelinstallatie opgebouwd. Deze bestaat uit vier transportpompen, afsluiters en een expansievoorziening. Voor zover mogelijk zijn alle verbindingen gelast met een orbitaal lasrobot.

Continuïteit van de koelinstallatie voor de telefooncentrale is van groot belang. Via deze telefooncentrale wordt een belangrijk deel van het Rotterdamse dataverkeer verzorgd. Zoals de vele pintransacties van de winkels in het centrum. Om de koelinstallatie altijd in bedrijf te kunnen houden, is er ook voorzien in een buffervat met 1000 liter koud koelwater. Op het moment dat er een spanningsdip is en de koelinstallatie op backup accu’s gaat draaien, fungeert dit koelwater als koudebron.

De Drycoolers:

Gezien de locatie in hartje centrum, is een extreem laag geluidsvermogen belangrijk. De drie drycoolers waarvan er altijd 1 als reserve fungeert, zijn toeren geregeld in een gelijkstroomuitvoering. Voor het aanzicht zijn ze in een verticale staalconstructie gemonteerd. De roosters en de drycoolers zijn in de kleur van de bestaande gevel gespoten.

Hamer heeft met veel enthousiasme gewerkt aan de realisatie van dit project. Het was soms behoorlijk uitdagend vanwege de noodzakelijke noodkoeling, tijdelijke voedingen en storingsdoormelding naar de meldkamer. We danken KPN voor het gestelde vertrouwen.

Meindert Jansen
Operationeel Directeur