fbpx

Kolen, gas en nu ………..houtsnippers!

Interieur biomassaketel

In de manschappenkantine op het Bouw & Infrapark in Harderwijk , waar vroeger een grote kolenkachel stond met bijbehorende ondergrondse kolenbunkers is nu een biomassaketel geplaats.  Deze ketel zal de huidige gasgestookte ketels vervangen. Er is gekozen voor een 1,4 megawatt biomassaketel die brandt op houtsnippers. De ketel zal ruim 1.000.000 kilo houtsnippers per jaar verbruiken.

Het overgrote deel van de monumentale panden op het voormalige kazerneterrein zal nu op een duurzame manier verwarmd worden. De ketel is geplaatst in de oude bestaande collectieve ketelruimte onder de keuken van de voormalige manschappenkantine. Er wordt gebruik gemaakt van het originele, maar geïsoleerde en gerenoveerde leidingnet. Via warmtewisselaars wordt de energie dan overgedragen op bestaande cv-installaties in de gebouwen. Hamer Installatietechniek heeft alle werkzaamheden op het gebied van CV, leidingwerk en besturingssysteem uitgevoerd.

Biomassa is Co2-neutraal, duurzaam, milieuvriendelijk en op grote schaal beschikbaar. Uitgaande van het verbruik van de oude gasketels betekent dit een besparing van 803.000 kilo Co2 per jaar. Op het totale gasverbruik is dat een reductie van 84% van de Co2-uitstoot. Door het hoge rendement en de goedkopere brandstof zal de ketel zich in 25 jaar terug verdienen.

Dit project is geselecteerd voor het tv-programma ‘De Techniek achter Nederland’. RTL 7 heeft opnames gemaakt met Hamer bij Bouw en Infrapark in Harderwijk. Hier wordt de biomassaketel, geplaatst door Hamer, eens goed onder de loep genomen.

 

Meindert Jansen
Operationeel Directeur