fbpx

Energiebesparing CyberCenter

Datacenter

Het energieverbruik van het Getronics CyberCenter Oude Meer gaat de komende tijd flink omlaag. Dit zal een belangrijke bijdrage leveren aan de MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) doelstellingen van KPN en Getronics. Het CyberCenter Oude Meer maakt, zoals vele datacenter, gebruik van DownFlow Units (DFU’s). Dit zijn grote airconditioners om de computervloer op de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad te houden. DFU’s zijn flinke stroomverbruikers, zeker de oudere types. Omdat CyberCenter Oude Meer het oudste KPN/Getronics CyberCenter is, werden daar tot voor kort nog oude DFU’s gebruikt.

Na intensieve onderhandelingen werd een overeenkomst gesloten met leverancier Rittal om nieuwe DFU’s te leveren. Deze nieuwe DFU’s (80 stuks) worden vanaf april 2010 door Hamer Installatietechniek geïnstalleerd. Het energieverbruik per DFU gaat hiermee met 80% omlaag. Dit is van groot belang, omdat datacenters tegenwoordig ook beoordeeld worden op hun PUE waarde (PUE = Power Usage Effectiveness). De verbetering van de PUE waarde door deze actie wordt geschat op ca 15%, wat een zeer significante verbetering is.

Deze actie vormt een grote stap in de realisatie van de met de overheid afgesproken doelen: 20% energie-efficiëntieverbetering in 2020 voor CyberCenters t.o.v. 2005. Dit is een overzicht van het uiteindelijke doel om KPN NL klimaatneutraal te laten opereren in 2020.

Dit mooie resultaat werd bereikt door goede samenwerking met GDC Operations, het GDC Functioneel ontwerpteam Procurement en Rittal en Hamer.

Meindert Jansen
Operationeel Directeur