fbpx

Hamer Rally Team

Het Hamer Rally Team is het enthousiaste amateurteam van Hamer. Het team heeft 2 DAF racetrucks, een Toyota Landcruiser race 4×4, 2 servicetrucks met mobiele werkplaatscontainer en een servicebus met autoambulance. Het team bestaat uit 18 personen waarvan de meeste werkzaam zijn bij de FOJA Groep, de moedermaatschappij waar ook Hamer toe behoort. Teamcaptain en tevens eerste piloot van het team is Fons Jans, eigenaar van de FOJA Groep. Leuk weetje is dat ook astronaut André Kuipers deel uitmaakt van het Hamer Rally Team.

Het team stelt zich tot doel de wereld te laten zien dat je een zware rally als de Morocco Desert Challenge ook op relatief “schone” brandstoffen kunt rijden. Daarom rijden de rallywagens van het Hamer Rally Team sinds 2019 op HVO met een toevoeging van ChangeXL. HVO is een synthetische diesel die gemaakt wordt van afval- en reststromen. HVO-diesel levert een enorme besparing aan CO2-uitstoot op, tot zelfs boven 90%. Toevoeging van ChangeXL aan HVO-diesel verbeterd deze besparing nog aanzienlijk.  ChangeXL geeft 30 – 40% minder roet en fijnstof, vermindert de CO2-uitstoot en kan tot 10% brandstofbesparing opleveren.

Het team heeft een aantal jaren meegedaan aan de Dakar rally (toen nog Parijs-Dakar). Door de vercommercialisering van de Dakar rally is in 2018 gekozen om te stoppen met de Dakar en voortaan mee te doen aan de Morocco Desert Challenge, een soortgelijke rally als de Dakar maar puurder en veel minder commercieel. De Morocco Desert Challange (MDC) is de tweede grootste rally-raid ter wereld. Klik hier voor meer informatie.

Helaas is de Morocco Desert Challenge in 2020 door corona afgelast. Het team heeft daarom, tussen de lockdowns door, in 2020 deelgenomen aan de Breslau Rally 2020 in Polen. Daar behaalde Lars Jans, de zoon van Fons en tweede piloot van het team, een geweldig resultaat. Hij werd met zijn bemanning tweede.