fbpx

NorthC Datacenters blijft groeien

In Eindhoven gaat Hamer, samen met aannemersbedrijf van Rijswijck, een compleet nieuw datacenter voor NorthC bouwen. Het is een van de grootste projecten die Hamer ooit heeft uitgevoerd. Bij dit project zijn wij hoofdaannemer en verantwoordelijk voor zowel de bouw als alle techniek; elektra, koeling, watermist, beveiliging etc. Het NorthC gebouw heeft een oppervlakte van 4.000 m2. Het bestaat uit verschillende serverruimtes op twee verdiepingen en kantoren.

Op het moment van schrijven zijn de engineers bezig met het uitwerken van alle technische installaties. De bouw is inmiddels gestart. De oplevering moet plaatsvinden medio september 2023.

Samenwerkingen
Een groot project als dit vraagt om een strakke planning en goede samenwerking tussen de verschillende Hamer-afdelingen.

Brandbestrijdingstechniek
Voor de brandbeveiliging maakt Hamer gebruik van een watermistinstallatie. Hier is voor gekozen omdat er bij een watermistinstallatie minder water wordt gebruikt. De kans op waterschade na een brand is daardoor minder groot en de kans op beschadiging van de aanwezige apparatuur is daardoor ook klein. Daarnaast is er ook geen watertank nodig omdat een watermistinstallatie gebruikmaakt van de waterleiding als waterbron.

Elektra/beveiliging
Voor de elektra wordt er een middenspanning van 10 KV aangelegd. Omdat een datacenter altijd operationeel moet zijn, wordt er vaak gewerkt met noodstroomvoorzieningen. Voor dit datacenter maken we gebruik van hybride noodstroomgeneratoren. Bijzonder is dat deze generatoren draaien op zowel aardgas als waterstof. Met deze installatie kan 75 ton C02 worden bespaard ten opzichte van een traditioneel noodstroomaggregaat. Hierdoor kan het datacenter eenvoudig worden aangesloten op de infrastructuur voor groene waterstof zodra deze beschikbaar is.

Naast de noodstroomgeneratoren komt er ook een e-module. Dit is een unit waar het UPS-systeem en de hoofdverdeelinrichting inzitten. Deze unit wordt geprefabt op het project aangeleverd. Vanaf de e-module installeren we een railkokersysteem en verschillende feeds op de datazalen voor de voeding van de servers. Het monitoren van het energieverbruik (het Energy Monitoring System, EMS) gaat ook middels een installatie die Hamer levert en installeert. Daarnaast maken we gebruik van een BMS-systeem die alle schakelaars en CRAC-units (Computer Room Air Conditioner) monitort. Verder zorgen we voor de levering en installatie van de gebouwgebonden elektra installatie, de klimaatinstallatie voor de kantoren en de sanitaire installatie.

Koeling
Voor de koeling van de datazalen maakt Hamer gebruik van vrije koeling met vier droge koelers. Wanneer de gewenste temperatuur in de ruimte niet wordt gehaald schakelen de opgestelde koelmachines gefaseerd in. Op het dak komen twee pompcontainers die het koelwater verpompen naar de CRAC-units in de datazalen. Hierbij is al rekening gehouden met de voorziening om in de toekomst uitwisseling van restwarmte met andere bedrijven mogelijk te maken. Voor de verbinding tussen de pompcontainers en de CRAC-units van de datazalen wordt een geïsoleerde ringleiding aangelegd. Zowel de pompcontainer als de ringleidingen worden gefabriceerd in onze werkplaats in Apeldoorn en kant en klaar op het project aangeleverd.

Samenwerking
Hamer werkt al meer dan 10 jaar samen met NorthC. Op de locatie in Groningen heeft Hamer onlangs op het dak van het datacenter een ringleiding geplaatst. De ringleiding zorgt ervoor dat de verschillende componenten van het datacenter gekoeld worden. In 2018 heeft Hamer in Eindhoven op de High Tech Campus voor NorthC ook een compleet nieuw datacenter gebouwd. Met deze nieuwe locatie krijgt NorthC een tweede locatie in Eindhoven. Naast Nederland is NorthC ook in Duitsland en Zwitserland gevestigd.