fbpx

Nieuwe WKO installaties voor twee telefooncentrales

In het centrum van Amsterdam bouwt Hamer twee Warmte Koude Opslag (WKO) installaties voor de koeling van telefooncentrales. Eind 2017 zal de eerste installatie van 45 kW opgeleverd worden en eind eerste kwartaal 2018 staat de tweede installatie van 140 kW in de planning.

In het centrum liggen de voor koeling geschikte bodemlagen vrij diep. Er moet rond 150 meter diep geboord worden voor optimaal rendement. Dit is zowel voor de benodigde vergunningen als voor het boren zelf een flinke uitdaging. De boorwagen zal meerdere weken aan het boren zijn en de straat is die periode afgesloten.

Steeds meer bedrijven kiezen voor warmtewisselaars met behulp van grondwater in plaats van verwarming- en koelinstallaties op de daken te plaatsen. Enerzijds vanwege de energiebesparing en CO2 vermindering, maar ook het ontsierende karakter van grote koelinstallaties op het dak telt steeds meer. Zeker in stedelijke gebieden.

Wilt u meer informatie over dit project, of wilt u weten wat Hamer voor u kan betekenen? Neem dan contact op met Freddy Mulder, Hoofd Engineering HVAC.