fbpx

Hydrozine als duurzame energiedrager

mierenzuur

Team FAST (Formic Acid Sustainable Transportation), een multidiciplinair studententeam van de TU Eindhoven, heeft een nieuwe energiedrager ontwikkeld: mierenzuur (Hydrozine). Hun ambitie is: ’s werelds eerste bus op Hydrozine laten rijden!

Het doel van Team FAST is om de bevolking bewust te maken van het bestaan van alternatieve energiedragers, zoals Hydrozine. Daarnaast stelt het team zich ten doel om Hydrozine de veilige, duurzame en standaard energiedrager van de toekomst te maken.

Hydrozine

Hydrozine is een energiedrager die voornamelijk bestaat uit mierenzuur. Hydrozine kan worden gevormd door een chemische reactie van waterstof met CO2. De Hydrozine wordt gebruikt als niet-brandbare ‘drager’ van waterstof.

De autobezitter tankt het vloeibare mierenzuur. In het voertuig wordt dit door een reactor omgezet naar waterstof, dat in de brandstofcel omgezet wordt in elektriciteit.

De simpele opslag van Hydrozine resulteert in een betaalbaar distributienetwerk dat snel te realiseren is. In de auto zijn geen zware accu’s nodig, omdat er gewerkt wordt met een reformer (omvormer). Dit scheelt aanzienlijk in ruimte. Wel is er ruimte nodig voor de Hydrozinetank zelf. Tanken kan net zo snel gebeuren als met een gewone auto.

Speciaal teammierenzuur

Hamer is als installateur nauw betrokken bij het project. Voor het mierenzuur is intern een speciaal team samengesteld dat een basisinstallatie gaat ontwerpen. Op dit moment is het team bezig om te bepalen of er gekozen wordt voor een boven- of ondergrondse installatie om het product in op te slaan.

Bekijk het filmpje hieronder voor meer informatie of neem contact op met Richard Kruse.