fbpx

Deeloplevering hogedruk-watermistinstallatie KPN Datacenter Amsterdam

Op de foto vlnr:Ā Fons Jans (Hamer), Klaas Talma (KPN), Peter de Bode (KPN), Dick van Schoonhoven (Hamer)

Hamer is bezig met het aanleggen van een watermistinstallatie ten behoeve van de brandbeveiliging van het KPN datacenter in Amsterdam.

23 juni 2015 was de live test en deeloplevering van deze Hi-Fog hogedruk-watermistinstallatie, in gebouw ‘C’. Het betreft hier een bestaand datacenter van KPN dat tijdens de installatie gewoon blijft doordraaien. Dat maakt de installatie er zeker niet eenvoudiger op.

Het totale datacenter bestaat uit 3 gebouwen met 8 verdiepingen. Gebouw ‘C’ is nu opgeleverd, gebouw ‘B’ is gedeeltelijk klaar en gebouw ‘A’ wordt eind december 2015 opgeleverd. De door Hamer gebouwde pompkamer ten behoeve van deĀ watermistinstallatie is groot genoeg om alle drie de gebouwen te beveiligen. De pompkamer bevat 8 pompen waarvan er 1 redundant is.
Alle leidingen van het systeem zijn van RVS en bestand tegen een werkdruk van 140 bar.
Naast de pompkamer en het leidingensysteem heeft Hamer ook de voeding voor de pompkamer (met back-up), meldcentrale en de benodigde elektrische installatie aangelegd.

Geen recht-toe-recht-aan installatieklus
Bijzonder aan deze klus was dat het datacenter volledig operationeel moest blijven. Veel systemen in onze maatschappij zijn voor hun continuĆÆteit afhankelijk van datacenters. Bij uitval komen deze systemen (denk aan elektronisch betalen, OV informatie, digitale televisie, enzā€¦) tot stilstand. Een datacenter is heel kwetsbaar omdat het vol staat met hoogwaardige elektronische apparatuur en ook voor beveiliging van de data zelf worden uitgebreide beveiligingsprotocollen gehanteerd.
De koeling van het datacenter zit onder de vloer. Daardoor konden we telkens slechts kleine stukken van de vloer openen om de benodigde leidingen voor het watermistsysteem aan te leggen. Dit alles maakte dit project een ingewikkelde klus waarbij veel gevraagd werd van het organisatievermogen en de kennis en flexibiliteit van Hamer en haar medewerkers ter plaatse.

IMG_2145