fbpx

Hamer maakt bunker in Grou asbestvrij

Het Museum Bescherming Bevolking (MBB) is de organisatie die het erfgoed van de voormalige organisatie Bescherming Bevolking (BB) verzamelt, conserveert en presenteert. Het MBB is een voortzetting van de Nationale Collectie Bescherming Bevolking (NCBB). In 2000 is de NCBB opgericht om de huidige samenleving inzicht te geven in het belang van de organisatie BB gedurende de Koude Oorlog. Het MBB heeft twee bezoekerslocaties: Commandopost Rijwsijk en Commandopost Grou in Friesland.

De bunker in Grou wordt, in opdracht van KPN, geheel door Hamer gesaneerd. In de bunker bevindt zich een oude luchtbehandelingskast die asbest bevat. Het bedrijf Tizzon gaat er een nieuw luchtbehandelingssysteem plaatsen en daarom moet Hamer eerst het oude luchtbehandelingssysteem onder asbestcondities verwijderen. Hierna zal Tizzon het nieuwe luchtbehandelingssysteem plaatsen.

Ook de NSA (noodstroomaggregaat) ruimte in dezelfde bunker bevat asbesthoudende onderdelen. Deze ruimte wordt ook door Hamer gesaneerd zodat de hele bunker vrij van asbest is.

Op zondag 18 september 2016 is de bunker weer opengegaan voor alle belangstellenden. Alleen de twee technische ruimten waar nog werkzaamheden moeten plaatsvinden blijven gesloten.

Met deze werkzaamheden zijn wij ongeveer twee weken bezig in de bunker in Grou.