fbpx

Eerste circulaire auto gemaakt van vlasplant en suiker

Studenten van de TU Eindhoven hebben een stadsauto ontwikkeld die volledig recyclebaar is. Het prototype heet NOAH: een ultralichte elektrische auto gemaakt van … vlasplanten en suiker. Bovendien verbruikt ie slachts 1 liter benzine per 300 km.

Bewustwording

Ieder jaar bouwt het studententeam van de TU een duurzame auto. Dit jaar is het doel om te laten zien dat het daadwerkelijk mogelijk is om een circulaire auto te maken. Een circulaire auto is niet alleen recyclebaar, maar heeft gedurende zijn héle levenscyclus een lage impact op het milieu: van de productie en het gebruik van de auto, tot de recycling aan toe. “Auto’s worden steeds lichter van gewicht gemaakt, zodat ze minder verbruiken,” zegt Cas Verstappen. “Vaak wordt de auto dan gebouwd met aluminium en carbon. Helaas is dat niet zo duurzaam, want carbon valt niet te recyclen en het winnen van aluminium uit bauxiet kost veel energie. Dat wilden wij anders doen.”

Vlas en suiker

Het team ging op zoek naar natuurlijke materialen en heeft verschillende soorten vezels getest. Uiteindelijk bleken vlas en suiker het meest geschikt. De auto is zowel laag van gewicht als recyclebaar. De materialen kun je na afloop malen waarna de grondstof herbruikbaar is voor andere producten, zoals bouwstenen. De niet-organische onderdelen worden opgenomen in de bestaande recycleketen. Dan het gewicht: Noah weegt zonder batterijen zo’n 360 kilo. Dat is minder dan de helft van wat een vergelijkbare auto weegt. De Noah heeft maar 60 kilo aan batterijen nodig, een gemiddelde elektrische auto een aantal honderden kilo’s. Verstappen: “Ons streven is niet om de auto op de markt te brengen, het is puur bedoeld om te laten zien hoe belangrijk een circulaire economie is.”

Bron: RDWijzer Nummer 2 – 2018

Hamer sponsort al enige tijd het studententeam van TU/Ecomotive Eindhoven dat, in verschillende samenstellingen, al enige jaren met de ontwikkeling van deze “Most sustainable (biobased) car” bezig is. De voorganger van de NOAH was de LINA die wij tijdens ons 80-jarig bestaan in september getoond hebben.