fbpx

Hamer Dakar team presenteert plannen Dakar 2015 bij Ritchie Bros

Dakar 2015 - race truck

De perspresentatie van het Apeldoornse Dakar team stond gepland rond 16.30 uur. Echter, omdat het veilingaanbod zo ontzettend gegroeid was, startte het programma later. Rond 19.30 uur nam Martin Koornneef het woord en kondigde het Hamer Dakar team aan.  De teamleden en voertuigen werden voorgesteld aan pers en publiek. Er werd door Fons Jans, teamcaptain, kort teruggeblikt op de prestatie van afgelopen jaren.

DSC_0760

Over Dakar 2015

‘Le Dakar’, hét avontuur op autosportgebied, zal op 4 januari 2015 van start gaan in Buenos Aires, Argentinië. In de daaropvolgende 14 dagen zullen internationale rally teams honderden kilometers afleggen door Argentinië, Bolivië en Chili onder de meest extreme omstandigheden. Eind november zullen alle Europese voertuigen op de boot gaan richting Zuid-Amerika.

De voorbereidingen

Het Ritchie Bros.-Hamer Dakar team is al maanden bezig met de voorbereidingen voor de rally. De wagens zijn uit elkaar gehaald en in elkaar gezet. Naast de vele klusavonden heeft het team meegedaan aan de Libya rally afgelopen jaar. Dit bleek een goede test voor het materiaal en het team.

De officiële Ritchie Bros.-Hamer team presentatie

Op donderdag 25 september vond de officiële teampresentatie plaats in het veilingtheater van Ritchie Bros. in Moerdijk. Aan het eind van de eerste veilingdag, waarbij honderden machines en trucks werden verkocht, werden het Dakar team en de voertuigen officieel gepresenteerd aan pers en publiek.

Fons Jans, eigenaar Hamer / leider van het Dakar team:

“Ik ga dit keer géén gekke dingen zeggen. Voor ons eindigt de Dakar pas ná de finish. Het uitrijden van de rally met dit team en deze voertuigen is ons doel. We zullen de assistentie op de proef krijgen, er zullen verraderlijke duinen op ons pad komen, maar we zullen doorgaan. En met de steun van Ritchie Bros. en onze andere sponsoren hebben we een goede start!”

Hans Heerema, bedrijfsleider van ContrAll Projektrealisatie is zeer enthousiast over zijn deelname. “Race-ervaring heb ik voldoende, maar navigeren tijdens zo’n evenement is nieuw voor me. Desalniettemin zie ik het als een enorme uitdaging en heb ik er alle vertrouwen in dat ik Bob de juiste weg zal wijzen” aldus Hans. Bob ten Harkel zal aan zijn 14de  Dakaravontuur beginnen en beschikt dus over voldoende ervaring om de DAF truck veilig aan de finish te brengen.

DSC_0770

 Jeroen Rijk, Senior VP Ritchie Bros. Auctioneers:

“Het is fantastisch voor ons om ‘mee’ op avontuur te gaan met dit team en deze bijzondere trucks. Ritchie Bros. heeft al vele decennia bewondering voor de samenwerking tussen mens en techniek, en helemaal onder de zware omstandigheden waar het Dakar team straks mee te maken krijgt. Wij kijken uit naar 4 januari en een prachtige editie van Dakar.”

 Het team

Het team van Ritchie Bros.-Hamer bestaat uit Fons Jans (teamcaptain en co-piloot), Bob ten Harkel (piloot) en Hans Heerema (navigator). In de assistentie zullen Bert Uijt den Boogaard, Lars Jans, Bart Springelkamp, Edwin Pouw en Cor Doornenbal ondersteunend zijn.

De voertuigen

 • DAF CF T4 racetruck (2006): 12,6 liter motor (700 pk), 16-bak handgeschakeld
 • GINAF CF.85 T5 servicetruck (2000): 11,6 liter motor (500 pk), ZF-221 16-bak
 • Mitsubishi Pajero assistentiewagen (2002): 3,2 liter motor (160 pk), 5-bak handgeschakeld

De sponsoren van het teamDSC_0694

 • Hoofdsponsor: Ritchie Bros. Auctioneers, Hamer
  Overige sponsoren: Krommenhoek, Stokvis Equipment, HIAB, FBS, TWS

 

 

 

 Wist je dat?

 • Dit wordt de zevende Dakar die in Zuid-Amerika gehouden wordt.
 • Er in 2014 in totaal 431 wedstrijdvoertuigen meededen aan Dakar: 174 motoren, 40 quads, 147 auto’s, 70 trucks. 48% wist de eindstreep te behalen!
 • 51 landen waren vertegenwoordigd in Dakar 2014.
 • In Nederland is Dakar populair: In de top 3 best-vertegenwoordigde landen van 2014 stond: Frankrijk 17%, Nederland 13,5%, Argentinie 12,6%.
 • Ieder jaar kijken zo’n 4 miljard mensen naar Dakar.