fbpx

Shell opent eerste LNG-station

Eerste LNG station

Het station voor vrachtwagens (Rotterdam Waalhaven), ligt nabij de A15, die een belangrijke route vormt voor vrachtwagens richting België, Frankrijk en het Duitse Ruhrgebied.

Vloeibaar gas is de energiedrager van de toekomst. Shell gaat een netwerk uitrollen in Nederland en Hamer zal in samenwerking met Chart Ferrox de stations voorzien van de technische installatie. Het nieuwe station heeft een capaciteit van 70 000 liter LNG, en kan op dagbasis zo’n 170 vrachtwagens van vloeibaar aardgas voorzien.

Na Amerika zullen in Australië en Nederland meerdere liquid natural gas stations worden uitgerold. Het station Rotterdam Waalhaven is het eerste Europese Shell-station, dat LNG verkoopt en het eerste station in de wereld waar zowel LNG als Shell GTL Fuel beschikbaar zal zijn. Chart Ferrox, wereldspeler voor het produceren en leveren van cryogene systemen mag samen met Hamer deze klus klaren voor Nederland. In 2012 begon de zoektocht voor een juiste partner voor Chart Ferrox die de opdracht van Shell had gekregen. Ze zochten een partner in de Benelux. Hamer is als specialist in de brandstofmarkt een voor de hand liggende partij. Een intentieverklaring was dan ook snel een feit.

Na een intensief jaar van engineering waarbij o.a. de veiligheid van alle kanten bekeken is, is inmiddels het station opgeleverd.

Door aardgas af te koelen tot -162°C wordt het een vloeistof en slinkt het tot 1/600e van zijn oorspronkelijke volume. Dit vergemakkelijkt het transport naar afnemers. Bekijk de animatie om met dit proces kennis te maken. Hoe maak je aardgas vloeibaar?Bekijk de animatie! bron: Shell.nl

http://youtu.be/z7loGNzGhzo