fbpx

Besparing van bijna 170.000 kg CO2 uitstoot dankzij onze 900 zonnepanelen

FOJA Zonnepanelen

Hamer heeft als middellangetermijnvisie om in 2030 CO2 neutraal te zijn. Om dit doel te realiseren is er in 2019 een plan opgesteld waarin een flink aantal CO2 besparende maatregelen staan. Een van deze maatregelen was het plaatsen van ruim 900 zonnepanelen.

Begin 2020 hebben we deze geplaatst op het dak van het hoofdkantoor van onze moedermaatschappij de FOJA Groep aan de Stadhoudersmolenweg. De zonnepanelen hebben inmiddels een forse besparing aan CO2 uitstoot opgeleverd, namelijk bijna 170.000 kg. Dit staat gelijk aan 5.035 geplante bomen!

We hebben sinds het plaatsen van de zonnepanelen al 430,34 MWh energie opgehaald. De energie van de zonnepanelen wordt zoveel mogelijk ingezet voor eigen gebruik. Wat er niet wordt gebruikt wordt terug geleverd aan het net als groene stroom.

Naast de zonnepanelen zijn we meer elektrisch gaan rijden en tanken we GTL en HVO. GTL is een moderne brandstof die diesel vervangt. Het is een vloeibare brandstof, gemaakt van aardgas, die schoner verbrand dan conventionele diesel uit aardolie. Daardoor produceert GTL minder uitstoot van stikstof, fijnstof en roet. GTL geeft een CO2 besparing van 5%.

HVO is een fossielvrije brandstof en erg duurzaam. Het heeft een zeer hoge CO2-reductie van maar liefst 89% en een lagere uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, stikstof en zwavel. HVO is geurloos en goed biologisch afbreekbaar.

Naast dat wij, in onze eigen organisatie, op verschillende manier ons steentje bijdragen aan een beter milieu denken we, ook op dit gebied, graag met onze opdrachtgevers mee. Doordat we alle expertises in eigen huis hebben, zijn we in staat om duurzame oplossingen te bedenken, te installeren en te onderhouden!