fbpx

Aanzienlijke energiebesparing voor het NLDC datacenter in Aalsmeer

NLDC datacenter

Hamer heeft een vooruitstrevend project gerealiseerd bij het NLDC datacenter in Aalsmeer. Bij 14 stuks noodstroomaggregaten (NSA’s) is de bestaande voorverwarming vervangen door een warmtepomp. 

Voorheen werd één NSA verwarmd door een 9 kW elektrisch verwarmingselement die 95% van de dag was ingeschakeld. Door de inzet van de warmtepomp is er een aanzienlijke energiebesparing voor NLDC gerealiseerd!

Dit duurzaamheidsproject is de internationale datacenter industrie niet ontgaan en heeft NLDC genomineerd voor de Best Energy Solution Award 2017.

Werking warmtepomp

De warmtepomp die Hamer in het datacenter heeft geplaatst, zorgt ervoor dat het retourwater (warm water van ca. 25°C) uit het datacenter door de warmtepomp stroomt en er weer uitkomt als koud water (12°C) wat ten goede komt aan de koelcentrale.

Aan de andere kant van de warmtepomp gebeurt het tegenovergestelde: daar wordt het CV water van 45°C opgewarmd naar 55°C om de NSA’s van warmte te voorzien.

Vervolgstappen

Hamer heeft samen met NLDC dit project ontworpen. De vervolgstap van het project is dat onder andere de nieuwbouw van een school, een bestaand zwembad en de kas van een tuinder in Aalsmeer verwarmd gaan worden door een warmtepomp vanuit het lauw waternet.

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Gert Jan Buitenhuis, projectleider Installatietechniek.