fbpx

Maak kennis met Melvin, Engineer Brandbestrijdingstechniek

Melvin Brandwacht

Melvin is sinds 2013 in dienst bij Hamer. Eerst als Engineer Brandstoftechniek en op dit moment werkt hij ongeveer 3,5 jaar als Engineer Brandbestrijdingstechniek. Zijn werkzaamheden bestaan uit het maken van calculaties, opstellen van offertes, opnames op locatie, voorontwerpen, pre-engineering en berekeningen. Verder assisteert hij de projectleider en werkvoorbereiders waar nodig. Ook is Melvin actief lid van de FOJA Personeelsvereniging.

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?

Ik heb de opleiding Middenkaderfunctionaris Installatietechniek afgerond bij het Deltion College. Hier heb ik kennis gemaakt met techniek en bij Hamer heb ik de mogelijkheid gekregen om dit verder te ontwikkelen. In mijn eerste functie (Engineer Brandstoftechniek) heb ik de opleidingen Bovengrondse en Ondergrondse Tankinstallaties (twee verschillende opleidingen) gevolgd. Daarnaast heb ik ook nog een (P)RI&E cursus succesvol afgerond.

Vlak voor de coronapandemie heb ik de overstap gemaakt van de discipline Brandstoftechniek naar de discipline Brandbestrijdingstechniek omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Ik merkte dat ik bij de discipline Brandstoftechniek in een sleur raakte en uitdaging en diepgang miste. Ik ben hierover in gesprek gegaan met mijn leidinggevende en samen hebben we de functie Engineer Brandbestrijdingstechniek gekozen. Ik heb rustig de tijd gekregen om kennis te maken met de techniek en met de collega’s van deze afdeling. Zo konden we kijken of het goed klikte. Gelukkig ging alles goed en via Hamer heb ik mij volledig laten omscholen tot Brandbestrijdingstechnicus. Hiervoor heb ik, na de basiscursus, de opleidingen Junior Engineer Sprinklertechniek en Engineer Sprinklertechniek gevolgd en succesvol afgerond. Tijdens deze cursussen leer je alles over sprinklertechniek en leer je ontwerpen, berekenen, tekenen en de regelgeving kennen. Ook heb ik de cursus FM Sprinklertechniek gedaan om zo meer te leren over de Amerikaanse regelgeving, die ook veel in Nederland wordt gehanteerd. Daarnaast ga ik elk jaar op BHV-cursus zodat ik mijn BHV-diploma behoudt.

Ik ben tot op heden nog steeds blij met de keuze om intern een overstap te maken en niet zomaar naar een ander bedrijf ben begaan. Hamer past heel goed bij mij!

Hoe blijf je up-to-date?

We ontvangen regelmatig wijzigingen van de diverse regelgeving en houden elkaar up-to-date als er wijzigingen zijn door deze met elkaar te delen. Ook als er nieuwe producten of vernieuwingen zijn delen we dit direct. Productkennis doen we ook op door bijvoorbeeld seminars bij een fabrikant te volgen.

Wat vind je leuk en uitdagend bij Hamer?

Het leuke en uitdagende vind ik dat geen dag hetzelfde is! Elke dag komen er wel dingen naar voren die opgelost moeten worden en die zijn altijd anders. Het geeft mij ook voldoening om een sprinklerinstallatie zo goed mogelijk te engineeren en berekenen om een zo goed mogelijk systeem aan de klant af te leveren.

Kan je iets vertellen over je afdeling?

We hebben een gezellig, hecht en vrij jong team. Doordat het een klein team (17 mensen, kantoor en monteurs) is, hebben we korte lijnen met elkaar. We staan altijd voor elkaar klaar. Naast serieus (samen)werken lachen we samen ook veel en zien we elkaar af en toe ook na werktijd, dit geeft ook weer een andere band.

Waar werk je op dit moment aan?

Op dit moment ben ik bezig met het engineeren van de sprinklerinstallatie bij voor industrieel bedrijf in Almelo. Twee jaar geleden hebben we hier de complete sprinklerinstallatie ontworpen en geïnstalleerd. Een deel van de hallen wordt nu verbouwd zodat er cleanrooms in kunnen komen. Hierdoor moet de sprinklerinstallatie worden aangepast en uitgebreid. Omdat het een bestaand gebouw met veel installaties van derden is, geeft dit een extra uitdaging. Een cleanroom is geen standaard ruimte, het is een ruimte waar alles extra schoon moet zijn i.v.m. de gevoelige apparatuur die hier gemaakt wordt. Iedereen in deze ruimte moet (na oplevering) ook speciale pakken aan om hier te mogen werken.

Wat zijn jouw belangrijkste competenties die je nodig hebt?

Goed technisch inzicht, meedenken, communiceren met zowel collega’s als klanten en fabrikanten en snel kunnen schakelen waar nodig.

Is er iets wat veel mensen niet weten over jouw functie?

Dat er veel meer bij komt kijken dan alleen ontwerpen en een tekening maken. Een sprinklerinstallatie is erg complex, gevoelig voor veranderingen en afhankelijk van heel veel factoren zoals bijvoorbeeld regelgeving, bouwkundige voorzieningen, systeemkeuze, gevarenklassen, wensen van de klant, eisen van een verzekeraar en bevoegd gezag e.d.

Waarom zou iemand als Engineer bij ons moeten komen werken?

Hamer is een mooi bedrijf! Heel technisch en met veel verschillende disciplines en mogelijkheden. Je kan je hier goed blijven ontwikkelen en doorleren wordt ook ondersteunt. Het is hard werken met een no-nonsens mentaliteit. Iedereen is praktisch ingesteld. Je moet het gewoon doen om het te leren. Deze manier van werken moet je wel liggen.

Net als Melvin ook werken bij Hamer?

Klik hier voor al onze vacatures

Foto: Melvin bij een sprinklerpomp die hij heeft geëngineerd

Melvin Brandwacht