fbpx

Kosten asbest verwijderen

kosten asbest verwijderen

Aanvraag asbestsanering

We krijgen vaak de vraag welke kosten asbest verwijderen met zich meebrengt. Het is lastig om hier een antwoord op te geven omdat elke situatie anders is en de kosten van veel verschillende factoren afhankelijk zijn. Daarnaast zijn wij, als saneerder, afhankelijk van kosten die andere partijen maken. Wel kunnen we u inzicht geven welke kosten asbest verwijderen met zich meebrengt.

De kosten asbest verwijderen zijn afhankelijk van verschillende factoren:

 • Asbestinventarisatierapport
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Hoeveelheid en plaats van de asbest
 • Hoeveel containment / werkgebieden
 • Benodigd materiaal
 • Afvoeren en storten asbest
 • Meting en vrijgave
 • Administratieve verplichtingen

Asbestinventarisatierapport

Voordat wij, als saneerder, asbest verwijderen mogen, moet er een asbestinventarisatierapport worden opgesteld. Dit gebeurt door een extern bureau dat gecertificeerd is voor inventarisaties (een SC-540 certificering) en geregistreerd staat bij ascert. Een inventarisatierapport is geschikt voor het verwijderen van asbesthoudende producten. Denk bijvoorbeeld aan een goflplaten dak, isolatiemateriaal, wandbeplating of vloerbedekking.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Om asbest te mogen verwijderen dient de saneerder zich te houden aan verschillende veiligheidseisen en de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Denk hierbij aan speciale overalls en maskers. Deze beschermingsmiddelen dienen elk jaar gekeurd te worden.

Hoeveelheid en plaats van de asbest

U kunt zich voorstellen dat de plaats en de bereikbaarheid van de asbest van invloed is op de kosten voor asbest verwijderen. Asbest golfplaten zijn bijvoorbeeld vele malen gemakkelijker te verwijderen dan een schoorsteenpijp of asbest in een technische installatie.

Dit is niet de enige factor om binnen asbest te verwijderen. Om asbest te mogen verwijderen, is een containment nodig. Aan deze ruimte moet een decontiminatieunit en onderdrukmachine worden aangesloten om verspreiding van asbestdeeltjes te voorkomen. Kan de doucheruimte van ongeveer 3×1 meter direct aan de ruimte gekoppeld worden, dan scheelt dit in de kosten. Kan dit echter niet, dan zal de containment moeten worden vergroot. Dit betekent dat alles moet worden afgeschermd en afgeplakt. Geen vezel asbest mag kunnen ontsnappen.

Benodigd materiaal

De hoeveelheid materiaal dat wij in moeten zetten is bepalend voor de uiteindelijke prijs van de sanering. Factoren die hierbij een rol spelen zijn de grootte van de containment, hoeveel saneerders we in moeten zetten, en de hoeveelheid asbesthoudend materiaal. De materialen die we gebruiken zijn onder andere:

 • Big bags
 • Ducttape
 • Afplakfolie
 • Filters
 • Overalls
 • Kledingsets

Afvoeren en storten asbest

Als saneerder helpt Hamer u van A tot Z. Dit houdt ook de afvoer en stort van het asbest in. De kosten hiervan verschillen per gemeente.

Meting en vrijgave

Als alle asbest verwijderd is, kan de ruimte worden vrijgegeven. Voordat dit zover is wordt de containment eerst middels visuele inspectie en luchtmetingen getest om te bepalen of de ruimte veilig is om te betreden. Dit wordt gedaan door een geaccrediteerd laboratorium dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van visuele inspecties en metingen.

Afmontage

In sommige gevallen kan het zijn dat het asbesthoudende materiaal vervangen moet worden door veilig bouwmateriaal. Denk hierbij aan bijvoorbeeld golfplaten of isolatiemateriaal. Ook dit kunnen wij voor u regelen.

Aanvraag asbestsanering

Nu u een inzicht heeft in welke kosten asbest verwijderen met zich meebrengt, kunnen we geheel vrijblijvend een op maat gemaakte offerte voor u opstellen. Vul hiervoor het onderstaande contactformulier in. Wij komen dan zo spoedig mogelijk met een passende offerte.

Gert-Henk Bakker
Vestigingsmanager Hamer Noord
Willem Hoijtink
Projectleider Asbest