fbpx

Watermistinstallaties

De werking van watermistinstallaties / watermistsystemen is in grote lijnen gelijk aan die van sprinklerinstallaties. Een watermistinstallatie bestaat uit een netwerk van leidingen en nozzle’s. Deze nozzel’s verstuiven een nevel van miniscuul kleine waterdeeltjes de ruimte in, waardoor watermist ontstaat. Watermist heeft een groter blussend effect dan een sprinkler doordat zuurstof wordt verdrongen door de kleine waterdeeltjes die tevens voor meer verkoeling zorgen.

Kijk in deze video naar het ontwerp- en installatieproces van een Hi Fog ® watermistsysteem voor offshore gebruik. Voor dit unieke project hebben onze brandbeveiligingsexperts en werktuigbouwkundigen hun krachten gebundeld om tot dit mooie resultaat te komen. 

Toepassing watermistinstallaties

Voor het blussen met watermist is aanzienlijk minder water nodig dan bij een sprinklerinstallatie. Dit heeft een aantal grote voordelen. Zo kan er worden volstaan met een normale drinkwaterleiding en is er geen waterinstallatie nodig. Daarnaast is de waterschade na een brand minder groot en is de kans op beschadiging van (elektrische) apparatuur kleiner. De watermist verkoelt de omgeving waardoor de vluchttijd voor de aanwezige personen verlengd wordt. Bij brand is elke seconde van belang. Zeker in gebouwen waar kwetsbare mensen verblijven.

Watermist is uitermate geschikt voor:

  • datacenters
  • zorginstellingen
  • scholen
  • hotels

Uw dagelijkse werkzaamheden worden zo min mogelijk verstoord

Het plaatsen van een watermistinstallatie in een bestaand gebouw is maatwerk. Omdat de leidingdiameter kleiner is dan bij een sprinklerinstallatie, is de installatie eenvoudiger. De leidingen nemen simpelweg minder ruimte in beslag. Onze eigen prefab afdeling bereidt de installatie op onze eigen locatie voor, waardoor de watermistinstallatie bij u op locatie in een kortere periode in elkaar gezet kan worden.

Hoge- en lagedruk watermistinstallaties

Afhankelijk van de toepassing kan er een hoge- of lagedruk watermistinstallatie geprojecteerd worden in het project. Dit is van vele factoren afhankelijk zoals de gevarenklasse en de functie van de ruimte. Samen kunnen we, binnen de grenzen van wat er technisch mogelijk is, de meest economische keuze maken.

Minder waterverbruik

Afhankelijk van de ruimte waarvoor de watermistinstallatie wordt gebruikt, is het waterverbruik van belang. Een ruimte met kostbare apparatuur kan beter met een watermistinstallatie geblust worden dan met een sprinklerinstallatie. Door het lage waterverbruik van een watermistinstallatie is er na het blussen veel minder kans op schade. Watermist verbruikt veel minder water, daardoor is een veel kleinere watervoorziening nodig.

Keurmerk CCV

Wij zijn erkend installateur. Dit betekent dat wij hoogwaardige brandblussystemen aanleggen en onderhouden en dat wij voor kwaliteit staan. Klik hier voor meer informatie over het keurmerk.

Daniël Kuttschreutter
Commercieel Technisch Adviseur