fbpx

Blusgasinstallaties

Blusgasinstallaties verhogen de brandveiligheid aanzienlijk. Blusgasinstallaties zorgen ervoor dat de zuurstof uit afgesloten ruimtes wordt verdrongen. Zodanig dat de zuurstofconcentratie daalt en de verbranding stopt. Deze systemen zijn ontworpen om binnen een minuut de zuurstofconcentratie dusdanig te verlagen dat de brand stopt. Een blusgasinstallatie is veilig en onschadelijk voor mens en apparatuur en daarnaast is het een milieuvriendelijk systeem.

Geschikt voor:

  • Kostbare apparatuur
  • Datacenter, controleruimte, machinekamer, computerruimte, kabelschachten, telecommunicatieruimte, laagspanningsruimte en archieven

Hoe werken blusgasinstallaties?

Zoals hierboven aangegeven zorgt een blusgasinstallatie ervoor dat zuurstof wordt verdrongen. Een brand heeft zuurstof nodig. Het branddetectiesysteem zorgt ervoor dat bij brand de blusgasinstallatie automatisch in werking wordt gezet. De ruimte vult zich dan met blusgas tot het zuurstofniveau zover is gedaald dat de brand dooft. Hoe werkt dit dan als u nog in de ruimte bent vraagt u zich misschien af? De installatie heeft een ingebouwde vertraagde activatie. Eventuele personen die nog aanwezig zijn in de ruimte, hebben voldoende tijd om de ruimte te verlaten voordat de ruimte zich vult met blusgas.

Soorten blusgassen

Blusgassen zijn in 2 hoofdgroepen te verdelen:

Inerte blusgassen
Allereerst de inerte blusgasinstallaties. Bij deze manier van blussen wordt het zuurstofgehalte in de ruimte dusdanig verlaagd dat de brand geen zuurstof heeft om zichzelf verder te verspreiden. Vuur heeft namelijk zuurstof nodig om te branden. Door de zuurstof aan de ruimte te onttrekken, wordt het vuur gedoofd.

Chemische blusgassen
Bij chemische blusgassen wordt er geen zuurstof aan het vuur onttrokken, maar wordt er warmte onttrokken. Hierdoor wordt het verbrandingsproces in de ruimte verlaagd. De chemische reactie die plaatsvindt wanneer het gas de ruimte in wordt gepompt zorgt tevens voor een chemische interactie met het vuur, waardoor het verbrandingsproces verder geremd wordt.

Keurmerk CCV

Wij zijn erkend installateur. Dit betekent dat wij hoogwaardige brandblussystemen aanleggen en onderhouden en dat wij voor kwaliteit staan. Klik hier voor meer informatie over het keurmerk

Wilt u meer informatie over blusgasinstallaties?

Daniël Kuttschreutter
Commercieel Technisch Adviseur