fbpx

Tankinspectie

Tankinspectie

In toenemende mate worden bio-componenten aan brandstof toegevoegd. De kwaliteit van de brandstof wordt hierdoor beĆÆnvloed. Het is daarom verstandig om regelmatig een tankinspectie te doen. Hamer heeft een mobiel camera-inspectiesysteem voor brandstof- en olietanks ontwikkeld. Met dit ā€˜rijdende laboratoriumā€™ kunnen we u op elke locatie snel van dienst zijn.

Inspectiesysteem voor brandstoffen

Ons ingenieuze inspectiesysteem maakt gebruik van een multifunctionele camera (ATEX zone 0). Bij een tankinspectie wordt de camera in de operationele tank gebracht via een opening in de tankdeksel. Vervolgens wordt de brandstof visueel geĆÆnspecteerd waarbij ook een fysiek monster kan worden genomen via de multifunctionele camera. Dit monster wordt ā€˜on-siteā€™ geanalyseerd en indien noodzakelijk kan de ongewenste materie (water/bacteriĆ«n/sludge) direct worden verwijderd. Naar aanleiding van de bevindingen volgt een (digitale) rapportage van de waarnemingen en een actieplan.

Het systeem in het kort

Het systeem werkt even eenvoudig als vernuftig. De camera gaat de tank in en legt vast of er sprake is van beschadigingen, verontreiniging of andere zichtbare problemen. Daarbij kan de tank indien nodig gelijk worden gereinigd en kan eventueel vrij water worden afgezogen. Er wordt een monster genomen dat in het mobiele laboratorium wordt getest op o.m. gebonden water, schimmels en bacteriƫn. Tot slot wordt het resultaat van deze analyse geprint. Valt de analyse gunstig uit, dan krijgt u een certificaat. Zo niet, dan ontvangt u een deskundige adviesrapportage over de te nemen stappen. Lees hier wat u kan doen als uw tank wordt afgekeurd.

Een tankinspectie bestaat uit:

 • Camera-inspectie van de tankbodem
 • Inspectie van een producthoudende tank m.b.v. Atex zone 0-camera
 • Detectie van vrij water
 • Afzuigen van eventueel vrij water (tot 300 liter)
  • Detectie van gebonden water (PPM)
  • Analyse m.b.v. Karl Fischer titratie
 • Eventueel afzuigen van waterhoudend product
 • Detectie van bacteriebesmetting (kweek)
 • Detectie hoeveelheid en soort besmetting
 • Beoordeling installatie:
  • Technische staat
  • Gebruikersafwijkingen

Camerasysteem voor inwendige tankinspectie

Hamer introduceert een camerasysteem voor inwendige inspectie van tanks, zonder fysieke ā€˜tank-entryā€™. Het mag duidelijk zijn dat deze manier van werken uiterst bevorderlijk is voor de veiligheid van uw medewerkers. De camera-inspectie kan worden uitgevoerd op geledigde en gereinigde tanks. De visuele inspectie geeft in detail weer wat de staat is van de tank m.b.t. beschadigingen, corrosie, etc. Alle camerabeelden worden vastgelegd en ter beschikking gesteld van de klant. Doelgroep voor deze inspectiesystemen zijn o.a. oliemaatschappijen, eigenaren van tankstations en potentiĆ«le kopers/verkopers van tankstations.

Nog meer toepassingen

Naast de bovengenoemde toepassing kan het camera-inspectiesysteem ook worden ingezet voor andere doeleinden. Denk aan preventieve controles, onderbouwde waardebepalingen, professionele analyses van de kwaliteit van brandstof en efficiƫnte controles van de brandstoftanks van grote voertuigen of machines.

Meer weten over tankinspecties?

Richard Kruse
Technisch accountmanager NL
Gert Remeysen
Vestigingsmanager Hamer BE/LUX