fbpx

Asbest bij particulier

asbest zelf verwijderen
Aanvraag asbestsanering

De kankerverwekkende stof asbest is sinds 1994 verboden. In huizen die gebouwd zijn voor 1994 is mogelijk asbest verwerkt. Als u plannen heeft om uw huis te verbouwen, dan is het goed mogelijk dat u asbest tegenkomt. U bent dan verplicht om een asbestinventarisatierapport te laten opstellen.

Hoe weet u of er asbest in uw huis zit?

Asbesthoudende producten hebben een verzelachtige structuur, die te zien is op breukvlakken en bij beschadiging van het materiaal. Asbest is soms moeilijk te herkennen. Een asbestinventarisatiebedrijf kan met zekerheid vaststellen of iets wel of geen asbest is. Bij twijfel loont het om dit te doen, want als u er tijdens een verbouwing achter komt, kan dit tot forse vertraging van de bouw en tot hoge meerkosten leiden.

Zelf asbest verwijderen of laten doen?

U mag zelf maximaal 35 vierkante meter per perceel aan asbest verwijderen, tenzij het verwijderen gevaarlijk is. U mag zelf geschroefde, hechtgebonden asbesthoudende asbestplaten, asbesthoudende vloerbedekking en vloertegels verwijderen. Daarbij geldt dat de platen, vloerbedekking en tegels zonder breuk uitgenomen moeten kunnen worden. Het zelf verwijderen van dakleien is voor particulieren verboden. Als u asbest zelf verwijdert krijgt u geen subsidie. Meld de gemeente vooraf dat u van plan bent asbest te (laten) verwijderen. Bekijk ook of er in uw gemeente afwijkende en/of extra asbestregels gelden, bijvoorbeeld voor de plek waar u asbestafval heen kunt brengen.

Asbest is gevaarlijk. Zorg daarom voor de juiste beschermingsmiddelen als u zelf asbest gaat verwijderen en breek, zaag of snijd de asbest niet. Als u twijfelt of de asbest zonder breken, zagen of snijden wel te verwijderen is of als het oppervlak dat verwijderd moet worden meer dan 35 vierkante meter is neem dan geen risico en laat een gespecialiseerd bedrijf de asbest verwijderen.

Kosten asbest verwijderen

We krijgen vaak de vraag wat asbest verwijderen kost. Het is lastig om hier een antwoord op te geven omdat elke situatie anders is en de kosten van veel verschillende factoren afhankelijk zijn.

De kosten asbest verwijderen zijn afhankelijk van de volgende factoren:

  • Asbestinventarisatierapport
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Hoeveelheid en plaats van de asbest
  • Hoeveel containment (insluitingen)/werkgebieden er zijn
  • Benodigd materiaal
  • Afvoeren en storten asbest
  • Meten en vrijgeven
  • Administratieve verplichtingen

Hierdoor kunnen de kosten uiteenlopen van enkele honderden euro’s tot duizenden euro’s per opdracht.

Neem geen risico

Niet met de voortgang van uw verbouwing en niet met uw gezondheid. Hamer is u graag van dienst bij het verwijderen van asbest. Wij gaan gestructureerd en zorgvuldig te werk en zijn als geen ander in staat om, na de asbestsanering uw huis of kantoorpand weer snel vrij te geven.

Wij ondersteunen u graag van A tot Z bij uw asbestproblematiek, of u nou al een inventarisatierapport heeft of alleen een vermoeden heeft dat er asbest in of om het pand aanwezig is. We zorgen voor een complete oplossing. Dit gaat verder dan alleen het saneren van het asbesthoudende materiaal. Ook de afbouw of vervanging van asbest door veilige bouwmaterialen behoort tot de mogelijkheden. Hier komt onze brede technische kennis goed van pas.

Aanvraag asbestsanering

 

Wilt u meer informatie over asbestsanering?

Gert-Henk Bakker
Vestigingsmanager Hamer Noord
Willem Hoijtink
Projectleider Asbest

Interesse in Asbest bij particulier?

Meer weten over Asbest bij particulier of benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf?