fbpx

Elektromonteur Rick Flierhuis ‘Geen dag is voor mij hetzelfde’

20CF48A4-90C8-4739-A836-277B07D2BF3A - A

Rick Flierhuis is sinds oktober 2004 in dienst bij Hamer als Elektromonteur. Hij vertelt over zijn functie en ervaring bij Hamer.

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik ben als zaterdaghulp op 13-jarige leeftijd begonnen en in 2004 op contract gekomen bij Hamer. Zes jaar lang heb ik diverse avondopleidingen gevolgd. Eerst MSI (Monteur Sterkstroom Installaties), daarna EMSI (Eerste Monteur Sterkstroom Installaties) en vervolgens TSI (Technicus Sterkstroom Installaties).

Hoe blijf je up-to-date?

Innovatie in ons vak gaat altijd door, ik vind dat je daarin mee moet gaan. Bijvoorbeeld met bijscholing. Op dit moment heb ik nog geen keuze gemaakt voor een vervolg, maar het vervolg gaat er zeker komen.

Wat vind je leuk en uitdagend bij Hamer?

Geen dag is voor mij hetzelfde. Soms los ik storingen op, soms zet ik een installatie in elkaar. Het is altijd variërend en ik ben ook altijd creatief bezig. Wat ik heel erg leuk vind, is dat ik nog dagelijks dingen leer die ik niet wist. Bijvoorbeeld dat iets gemakkelijker kan dan alleen op mijn eigen manier of wanneer ik iets echt niet weet een collega mij dat leert. Collega’s rouleren, waardoor ik steeds met andere collega’s werk, en dat betekent nieuwe perspectieven. Elektromonteur ben ik op papier, maar ik help ook andere afdelingen met hun werkzaamheden. Ik zit in de meet- en regeltechniek, maar het is ook handig dat ik een beetje kennis heb van werktuigbouwkunde. Je verstaat je vak als je ook daarover mee kan praten.

Wat zijn de belangrijkste competenties die je nodig hebt?

Een positieve instelling en een aanpakkersmentaliteit hebben, zijn de eigenschappen die je echt nodig hebt. De basiskennis van de elektrotechniek krijg je op school, maar mijn ervaring is dat je in de praktijk het meest leert. Als je net begint dan heb je allerlei formules gehad en in de praktijk zijn er juist weer andere dingen van kracht. In dit werk moet je er echt voor gaan.

'Er hangt een goede sfeer en mijn collega's zijn gezellig'. V.l.n.r. Rick Flierhuis, Gerrit van Schaar (WTB) en Erik Mulder (Elektra).

‘Er hangt een goede sfeer en mijn collega’s zijn gezellig’. V.l.n.r. Rick Flierhuis, Gerrit van Schaar (WTB) en Erik Mulder (Elektra).

Waar werk je op dit moment aan?

Op dit moment werk ik aan een project voor KPN in Amsterdam. Bij de start van het project krijg ik een set tekeningen mee, vervolgens krijg ik uitleg op de bouwplaats van de projectleider. Het materiaal, zoals ladderbanen, kabelgoten en kabels bestel ik vervolgens zelf met de iPad. Hier op locatie hebben we bijvoorbeeld een verdeler die door werktuigbouw in elkaar is gelast. De verdeler zie je op de foto. Er zitten allerlei pompen en kleppen in die verdeler en daar moeten kabels heen. Ook hang ik de regelkast op. Tot slot testen we met elkaar of alles functioneert, lossen we eventuele storingen op en stellen het in bedrijf.

Ik heb heel secuur werk, tekeningen bevatten veel details en dat betekent je hoofd erbij houden. Echt goed bij de les blijven. Bij dit project werk ik samen met 6 personen. Samen met een andere collega doe ik de elektra en we werken met 4 WTB’ers. We werken volgens planning. Aan het begin van de dag maak ik een globale planning van hoe mijn dag eruit ziet. Ik weet daardoor precies wanneer ik gas moet geven. Maar dit betekent ook dat ik veel vrijheid heb in mijn werkzaamheden.

 

 

Waarom zou iemand als elektromonteur bij Hamer moeten komen werken (volgens jou)?

Hamer is een goede werkgever. Het bedrijf staat voor je klaar, ook als er privézaken spelen. Je bent geen nummer en iedereen wil elkaar helpen. Er hangt een goede sfeer en mijn collega’s zijn gezellig. Ook vind ik dat er een hoop kennis aan boord is bij Hamer. Mijn vragen, ook lastige, worden daadwerkelijk beantwoord. Ik ga echt met plezier naar mijn werk!

Bekijk onze vacatures