fbpx

Tier classificatie

Om de beschikbaarheid van datacenters te classificeren is in 2005, door het Amerikaanse Uptime Institute, de norm TIA-942  opgesteld. De tier classificatie verdeelt datacenters onder in vier niveaus: tier 1 (Basis capaciteit), tier 2 (belangrijke componenten zijn redundant (meervoudig) uitgevoerd), tier 3 (gelijktijdig onderhoudbaar) en tier 4 (fout tolerant). De tiernummers geven de garanties en redundantie aan. Hoe hoger de classificatie, hoe beter de beschikbaarheid van het datacenter is. Elke tier (laag) bouwt daarbij voort op de vorige laag; tier 4 bevat dus alle onderdelen van tier 1, 2 en 3 plus de specifieke tier 4 onderdelen.

Tier 1

Tier 1 is de eenvoudigste tier classificatie en de basis waaraan elk datacenter moet voldoen. Er is één energieleverancier, één UPS (uninterruptible power supply) en één voeding naar de componenten. Geen enkel element is dus redundant (meervoudig) uitgevoerd. In geval van uitval van componenten is er geen back-up en zal het datacenter down gaan.

Tier 2

Tier 2 is iets uitgebreider. Net als in tier 1 is er één energieleverancier, één UPS en één voeding naar de componenten maar er is een NSA (noodstroomaggregaat in het systeem toegevoegd. Bij een stroomuitval kan de NSA ingezet worden. Bij Tier 2 is alleen de stroomvoorziening redundant, waardoor kans op downtime nog steeds aanwezig is bij onderhoud of uitval van andere onderdelen.

Tier 3

Bij tier 3 is er redundantie van de installaties en componenten. Er zijn twee energieleveranciers, twee NSA’s, twee keer een UPS en twee voedingen naar de componenten. Hierbij is telkens één pad actief. Bij onderhoud of uitval wordt het andere pad actief en heeft onderhoud of uitval dus geen invloed op de beschikbaarheid van het datacenter.

Tier 4

Bij tier 4 is er sprake van echt volledige redundantie. Er zijn twee energieleveranciers, twee NSA’s, twee keer UPS en twee voedingen naar de componenten. Het grote verschil met tier 3 is dat bij tier 4 beide paden de helft van het vermogen leveren. Bij uitval of onderhoud van het ene pad levert het ander pad het totale vermogen.

In Nederland is op dit moment 1 tier 4 datacenter actief. Het NLDC datacenter van KPN in Eindhoven. Hamer heeft dit datacenter samen met SPIE-ICS gerealiseerd. Meer over dit eerste operationele Tier 4 datacenter in Nederland kunt u hier lezen.

Tier 1Tier 2Tier 3Tier 4
Beschikbaarheid99,67%99,75%99,982%99,995%
Downtime/jaar28,8 uur22 uur1,6 uur0,8 uur
RedundantieGeenGedeeltelijkeN+12N+1
Stroominfrastructuur1111+1
Stroombron111+11+1